Ali Aktaş

Dindarlık iddiasındakilerin kadınla imtihanı

15 yaşında evlenmeye, kadın haklarına, kadına karşı şiddete ve sair ilgili konulara ilişkin dindarlık iddiasındakilerin açıklamaları bugün toplumla din arasında bir fitne haline gelmiştir.

Bugün TÜİK verilerine göre ortalama evlenme yaşı kadınlarda 25’i erkeklerde 28’i geçti, hatta 30’a yaklaşıyor. Medeni Kanunumuz her iki cins için bu yaşı 17 olarak belirlemiş durumda. Olağanüstü ve pek önemli bir sebep halinde “hakim” 16 yaşındakilere izin verebilir.

Dindarların önemli bir kısmı, geçmişteki evlenme yaşına ilişkin uygulamaları “dinin esası” zannetmektedirler ve bunlara uymamayı veya bunları daraltan ve değiştiren yorumları “günah” gibi görmektedirler. Ulema ise birbirleriyle ve hayatla itişmekten bunları izaha vakit bulamıyor.

Bugünün evlenme yaş ortalaması Medeni Kanunun belirlediği asgari evlenme yaşının bile 2 katına yaklaşmak üzereyken (gençler ekonomik ve sosyal sebeplerle evlenemezken) dindarlık iddiasındakilerin 14-15 yaşındaki çocukların evlenmelerine izin verilmesini tartışmaları büyük bir ahmaklıktır.

Dindarlık iddiasındakiler toplumla savaşmaktadırlar. İddialarını dinin özü ve gereği saydıkça da toplumu dinden uzaklaştırmaya, “toplumla din arasında bir fitne olmaya” devam edeceklerdir. Vahyin bile bazı alışkanların kaldırılması hususunda tedrici inişi (aşama aşama gelişi) hikmetini görmeyen dindarlık iddiasındakilerin bugünkü talepleri ve ilgilendikleri konular itibariyle zihinsel bir tarihi kalıntıya dönüştüklerini görmeleri gerekiyor.


Fatih Erbakan, sosyal medyada bugün yayılan video kaydında Anadolu’da yıllardan beri 14, 15, 16 yaşında evliliklerin olduğunu ve bu insanların mutlu yuvalar kurduklarını belirterek “15 yaşında biri cinsel olgunluğa eriştiğine göre rızası geçerlidir” diyor.
Dindarlık iddiasındakiler işte böyle saçmalamaya devam ettiği sürece
toplum kafalarına vura vura aklı başa getirmeye çalışacaktır. OSMANLI, 1917’de Hukūk-ı Âile Kararnâmesi ile evlenme yaşını kız için 17 erkek için 18 belirlenmiştir. Buluğ sonrası bu yaşa kadar ise hakim izni getirilmiştir.

Osmanlı, 1917 Hukūk-ı Âile Kararnâmesi ile 17 yaşından küçük ve baliğ olmuş çocukların evlenmesi için “hakim izni”ni şart koşmuştur. Türk Medeni Kanunu ise normal evlenme yaşını önce erkek için 17 kız için 15 belirlemiş daha sonra ise her ikisi için 17 olarak belirlemiştir.

Hukukun toplumlara göre tekamül eden bir süreç olduğunu görmeden, rüşt yaşı/belagu’n nikah üzerine Osmanlı toplum yapısına göre aşama kaydeden 1917 Kararnamesinin bile gerisine düşen dindar zihnin yerli olmadığı ve örfü din zannettiği açıktır. Toplum daha çok döver dindarları.

Ali Aktaş

Ahlak, Adalet, Özgürlük, Ekmek için çalışacağız. Eş, Baba, Oğul, Kardeş, Avukat.

1 Yorum

  • Ben Anadolu’da yasiyosum aynen genel başkanımızın dediği gibi evlenme yaşı 14 15 olanlar çok var etrafımızda imam nikahiyla evleniyorlardi çocukları okula başlayınca resmi nikah yapiliyordu neyini yadirgiyorsunuz anlamış değilim gidin Anadolu’ya geçin görün oturduğunuz yerden lüks koltuklardan kalkın ve sorun öğrenin